9 Kasım 2014 Pazar

Bugün günlerden irmik helvasi


Koray'in mutfagindan irmik helvasi

Arkadaslarla geçirilen cumartesiler en sevdiklerimden, bu da Goknur (ortadaki hatun)&Koray'larda geçirdigimiz bol kahkahali, hos sohpetli, çoook lezzetli mamalarin tadildigi, Serap&Turgay'in da eslik ettigi guzel bi geceydi. Ama tabiiki geceye Koray'in meshur irmik helvasi damgasini vurdu. Bu arada tarifini de kaptim sizin için. Yani en sevilen turk tatlilarindan oldugu için biliyorsunuzudur mutlaka ama bu da Korayca irmik helvasi.
Irmik helvasi malzemeler:
-1 su bardagi irmik
- 1 su bardagi seker
- 100 gr margarin
- 2 kasik siviyag
- 2 yemek kasigi dolmalik fistik (hani minik minik olanlardan)
- 2 su bardagi su
Siviyagda kisik ateste fistiklar kavrulur, hafif renk almaya baslayinca irmik eklenir, ardindan margarin eklenir ve tahta kasikla surekli karistirarak , kahverengilesene kadar yani hafiften yanik kokusu gelinceye kadar kisik ateste kavrulmaya devam edilir.

Bu arada serbeti hazirlanir. Seker ve su minik bi tencerede kaynatilir, kaynayinca icerisine farkli aromalardan 1 tanesi eklenebilir ( gulsuyu, vanilya , rhum gibi).ama çok degil sadece 1 yemek kasigi yeterli.
En son irmigimiz kisik ateste kahverengilesmisti, kaynamis olan serbetimizi sicak sicak irmigimize ekleyip hizli hizli karistiriyoruz. burasi cok onemli ates kisik, serbey yavasca dokulurken peteklenmesin diye hizlica karistirmak, yoksa top top kalabiliyormus. serbeti iyive emip katilasincaya kadar birakip altini kapatiyoruz. 2-3 dakika dinlendrdikten sonra buz gibi dondurmayla servis yapiyoruz. o gece maalesef dondurmamiz yoktu ama helve lezzetinden hiç ama hiç bisi kaybetmemisti. dondurma guzel bi serinlik katiyor helvaya. dondurma olacaksa da vanilyali olmasi tercihimdir.


Hadi bakalim afiyet olsun, Koray'a da tesekkurler benimle paylastigi için tarifini.  Ben de deneyecegim yakin zamanda. o zaman dondurmayla sunumumu eklerim. 


Dostlarla geçirilen zamanlariniz eksik olmasin, sevgiyle kalin!

2 yorum:

Sen de yaz, bekliyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...